Minister Harabin pochválil sudcov Krajského súdu v Prešove za výkonnosť

07.08.2006 Prešov

Prešov 7. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti Štefan Harabin je spokojný s výkonnosťou sudcov v Prešovskom kraji. Vyjadril sa tak dnes pred novinármi v ...
Prešov 7. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti Štefan Harabin je spokojný s výkonnosťou sudcov v Prešovskom kraji. Vyjadril sa tak dnes pred novinármi v Prešove po stretnutí s predsedom Krajského súdu (KS) a predsedami okresných súdov (OS) v kraji. Podľa neho sú to jedny z najlepších výsledkov na Slovensku.

Harabin pripomenul, že dobré výsledky sa zrodili za dlhodobého poddimenzovaného počtu sudcov. Predseda KS Igor Burger doplnil, že podľa analýzy z roku 2005 predchádzajúcim vedením rezortu spravodlivosti chýbalo na KS deväť sudcov a na OS ďalších 14. V súčasnosti na KS v Prešove je vo výkone 29 sudcov a na OS v kraji 130.
Minister informoval, že priamo na stretnutí pochválil dvoch sudcov KS Viliama Dohňanského a Evu Rešetkovú, že dokázali právoplatné ukončiť veľmi zložitú súdnu kauzu. Na doživotie odsúdili nájomného vraha Alojza Kromku, známeho v podsvetí ako Lojzo Čistič. \"Tak si predstavujem boj proti organizovanému zločinu a mafii, \" vyhlásil minister. Dodal, že títo sudcovia nie sú špeciálni, nemajú ani vysoké platy sudcov Špeciálneho súdu a ani žiadnu osobnú ochranku.
Ministrovo pobúrenie vyvolali dlhé roky sa vlečúce problémy s rekonštrukciou budovy, v ktorej KS v Prešove sídli. Ide o historickú pamiatku - palác Klobušickovcov. Stavebné práce sa podľa ministra protizákonne zastavili, pritom ministerstvo spravodlivosti dostalo v roku 2001 účelovo viazané financie na obnovu objektu. Naznačil, že ak sa majú práce obnoviť, tak budú stať podstatne viac. Dá si urobiť analýzu aktuálneho stavu aj so znaleckými posudkami.
 

Vyberte región

mark